ȘI MUNTELE E O ȘCOALĂ - Educație Montană în școli - 2014-2015

Proiect de educație montană dezvoltat împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și în parteneriat cu KAUFLAND România.

MUNȚII sunt profesori tăcuți, care fac din noi discipoli ascultători! Goethe

Sub egida ŞI MUNTELE E O ŞCOALĂ, Asociația Montană Carpați continuă proiectul de educație montană în școli început încă din 2008.

Ceea ce aducem nou în acest an școlar este faptul că orele de educație montană se vor desfășura pe toată perioada anului (octombrie-iunie), nu numai în cadrul săptămânii Școala Altfel.

Beneficiarii proiectului: elevii din clasele I-VIII din București dar și din celelalte orașe ale țării.

Scopul proiectului este de conștientizare, informare a copiilor asupra valorii și necesității protejării naturii.
Deasemenea ne dorim să arătăm o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber cu familia și prietenii  – pe potecile muntelui.
Promovăm mișcarea în aer curat și practicarea sporturilor montane în deplină siguranță.

Etapele proiectului

Prima etapă va fi teoretică – în fiecare clasă se vor desfășura 3-4 ore teoretice (în funcție de disponibilitatea cadrelor didactice).

Toate materialele pentru prezentări vor fi pregătite de organizatori.

Orele vor fi susținute de profesori / voluntari iubitori de munte.

Temele abordate sunt:

• Drumeția montană (echipament, reguli de conduită, alegerea traseului, marcaje turistice, hartă, busolă, etc)
  • Flori și animale întâlnite în Carpați
  • Sporturile pe care copii le pot practica la munte. Noțiuni de prim ajutor
  • Recapitulare, concluzii, jocuri

A doua etapă va fi practică – educația prin experiență proprie. După orele teoretice punem în practică cele învățate.

Cadrele didactice au 3 opțiuni la etapa practică:

• Organizarea unei drumeții montane (3-4 h) cu dificultate ușoară (excursia va fi aproape de casă). Grupul va fi însoțit de un ghid montan autorizat și voluntari din cadrul Asociației Montane Carpați.
  • Organizarea activităților în parcul din apropierea școlii
  • Organizarea unor activități în curtea școlii

Invităm profesorii, învățătorii, voluntarii care doresc să participe în realizarea acestui proiect să completeze formularul de înscriere:

Formular de înscriere

Vrei să fii ambasadorul Muntelui în Școlile din România? Vrei să fii voluntar în Proiectul de educație Montană?

Daca da, iată ce ai de făcut:

• Vorbești cu prietenii, cunoștințele tale despre Proiect (învățători, profesori, viitori voluntari). În localitatea în care locuiești sigur ai o școală gimnazială unde poți povesti despre Proiect cadrului didactic responsabil de clasele copiilor. Chiar dacă nu ai persoană de contact la o instituție de invățămant, dar vrei să te implici in proiect, te poți inscrie și participa pe măsura ce avem școli in zona ta de acoperire.
  • Completezi formularul de înscriere de pe site în calitate de voluntar pentru a-ți manifesta intenția de participare.
  • Semnezi contactul de voluntariat cu Asociația Montană Carpați.
  • De comun acord cu cadrul didactic se stabilește ziua și ora primei lecții la clasă (noiembrie 2014)
  • Anunți coordonatorul de proiect, Felicia Farcaș la adresa de email: educație@carpati.org, tel. 0726 474 717
  • Asociația pregătește toate materialele educative pentru cele 4 ore teoretice și se ocupă de expedierea acestora către tine
  • La clasă povestești copiilor de la 6-14 ani despre pasiunea ta, Muntele, pe baza materialelor primite. Vei susține 4 h teoretice la aceeași clasă în tot anul școlar, adică te poți duce o oră pe lună – în funcție de timpul tău liber, dar respectând înţelegerea care s-a făcut cu cadrul didactic.
  • După orele teoretice, organizezi o sesiune practică în curtea școlii, la munte sau în parcul orașului (concret ce veți face vă povestim noi) în funcție de disponibilitatea profesorilor sau a elevilor.

Nu e nimic greu sau imposibil. Toți am fost copii și am primit iubirea de munte de la alții mai mari ca  noi. Haideți să dăm mai departe acest respect față de natură!

Mulțumim frumos pentru implicare și susținere!

Coordonator Proiect

Felicia Farcaș