Atelier de prim ajutor și nivologie (I) - februarie 2016

Asociaţia Montană Carpaţi, în colaborare cu Serviciul Salvamont Sibiu, va desfăşura un atelier privind deprinderea noţiunilor de prim-ajutor și nivologie.

Atelierul este susţinut de către Adrian David, director al Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu.

Data atelierului:  20 - 21 februarie 2016

Loc de desfăşurare:  Munţii Făgăraş, Baza de salvare „Toma Boerescu” de lângă Lacul Bâlea

Număr maxim de participanţi:  10 persoane. Vor avea prioritate voluntarii Asociației Montane Carpați din 2015.

Cost:  Atelierul şi cazarea în Baza de salvare „Toma Boerescu” sunt gratuite.

Înscriere:  Înscrierea la acest atelier se face doar prin completarea acestui formular.

Locul întâlnirii:  Direct la locul desfăşurării atelierului, începând de vineri după-masă până cel târziu sâmbătă dimineaţă la ora 9:30

Atelierul se va desfăşura începând de sâmbătă, ora 9:30, până duminică, ora 12:00.

Obiectivele principale ale atelierului sunt iniţierea şi pregătirea (teoretică şi practică) în acordarea primului ajutor, în studiul zăpeziiavalanşelor şi evaluării riscurilor asociate și în salvarea din avalanşă. Atelierul se adresează atât celor care practică drumeția montană, cât și celor care doresc o iniţiere în domeniul nivologiei în scopul practicării turelor şi sporturilor hibernale în zone expuse riscurilor.

Atelierul se va axa pe latura practică şi va avea loc, cu precădere, în aer liber, pentru reconstituirea cât mai fidelă a condiţiilor existente pe teren. În cazul unor condiţii meteorologice nefavorabile, programul cursului se poate prelungi duminica până la ora 15:00. Cursul se va încheia cu un test de verificare a cunoştinţelor dobândite.

Aspectele teoretice abordate vor cuprinde:

- lanţul supravieţuirii, până la nivel de BLS (basic life support);

- noţiuni necesare pentru ca acţiunea de salvare a pacientului să se desfăşoare corect şi în favoarea accidentatului;

- noţiuni de traumă (politraume şi traume pe segmente anatomice);

- afecţiuni determinate de influenţa mediului asupra organismului;

Echipament obligatoriu:

- bocanci

- rucsac mic de tură

- haine adecvate sezonului (pantaloni lungi, geacă, polar/pulover, haine de schimb)

- frontală

- sac de dormit

- sandale / papuci

Costuri:

Fiecare participant îşi va asigura pe cont propriu costurile pentru transport, mâncare/băutură. Luaţi în calcul costul transportului cu telecabina între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac (30 de lei de persoană şi încă 10 lei dacă aveţi rucsac mare, ambele atât la urcare cât şi la coborâre). Asociația Montană Carpați va încerca să grupeze participanții care vor veni din aceeași direcție la atelier.

Atenţie!

Poate participa orice persoană în vârstă de cel puţin 18 ani, care nu suferă de boli grave ce îi pot pune în pericol sănătatea.

Vă rugăm să trataţi cu maximă seriozitate echipamentul întrucât atelierul se va desfăşura în cea mai mare parte în aer liber, în condiţii de frig şi umezeală, la circa 2000 de m!!!

Participarea se face pe proprie răspundere şi este condiţionată şi de acceptul organizatorilor. Aceştia îşi rezervă dreptul de a refuza anumite persoane, în funcţie de activitatea acestora pe portalul carpati.org sau de comportamentul avut pe parcursul altor activități derulate de Asociație.

Toţi participanţii vor semna această declarație.

Coordonator:  Oana Blîndu (oana@carpati.org)

Atelier de prim ajutor  și nivologie (I) - februarie 2016

Atelier prim ajutor II (2013)