Muntele pentru toti, toti pentru munte!

Cel mai mare proiect al Asociației Montane Carpați s-a desfășurat în 2018, în vestul Munților Bucegi.

În cadrul programului susținut de Lidl România „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” voluntarii AMC au trăit o vară cum nu au fost altele.

În ciuda vremii, adesea potrivnice, peste trei sute de voluntari au participat la refacerea potecilor din Bucegi, la acțiuni de ecologizare și întâlniri de promovare a atitudinii și comportamentului necesare și specifice pe munte.

Cu sprijin neprecupeţit de la Salvamont Dâmbovița, Salvamont Bran și Administrația Parcului Natural Bucegi, cu vopsele, pensule, scări, rangă și lopată, drujbă și secure, cu mașinuțele noastre Suzi și remorca plină cu de toate încă ceva peste am sunat adunarea în luna mai. Și ne-am mai oprit în noiembrie.

Între vremea asta ne-a plouat, ne-a speriat fulgerul, ne-a bătut vântul și, în 3 august, chiar a fost soare!

Ne-am adunat, cu voluntari, noi și mai puțin noi, veniți prima dată sau cine mai știe a câta oară, în curtea Salvamontului de la Peștera, în refugiul Salvamont Bran din Ciubotea, în parcare la Bolboci și-n drum, în față la Podul cu Florile. Și la Gura Diham. Și-am fost mereu, zi de zi, pe potecile Bucegilor. A ieșit fain.

Între timp, în București, veșnic tânărul și neobositul Puiu de la Floarea de Colţ construia de zor stâlpi, săgeți și panouri.

Ne-am întâlnit la șezători cu salvamontişti, ghizi și oameni de munte, le-am ascultat poveștile și-am încercat să le înțelegem.

Am făcut curat în Bușteni, în Sinaia și pe unde ne-au mai purtat pașii și locurile au rămas și mai frumoase după ce-am trecut noi. Ne-am bucurat să vi le lăsăm așa...

Şi ne pregatim de alte proiecte. Alţi munţi, alţi oameni, alte seri la caldura focului de tabără...

Muntele pentru toti, toti pentru munte!

Atelier căţărare (2013) - II